Programma

Nieuwe evenementen 2019 – 2020:

zie de data onderin en aanmelden kan nu al! Dat kan op tel.nr. 06-54763154 of via bobdeboer@pinupsanddowns.com Het adres: De Wier 5 – 9056 PM Koarnjum

Programma 2019-2020:

 

 • Vrijdag 21 juni – “Midzomernacht Vertellingen 2019”  op vrijdagavond 21 juni 2019 park Martenastate te Koarnjum

“Kom en beleef de sfeervolle midzomeravond bij Túnmanswente en in park Martenastate in Koarnjum!”

Voor het derde achtereenvolgende jaar zal er weer een bijzondere midzomeravond met mooie verhalen worden georganiseerd in het unieke en prachtige park Martenastate te Koarnjum (Cornjum) op vrijdagavond 21 juni 2019.

U wordt door dit park geleid naar een aantal bijzondere plekken waar vier vertellers een boeiend verhaal voordragen tijdens de schemering en in het donker op deze langste dag van het jaar.

Deze  avond met wandelingen door park Martenastate wordt afgesloten met een heel bijzonder slotverhaal.

De avondbeleving wordt georganiseerd door de kring “Vertellers in Friesland”, Túnmanswente, huiskamertheater De Wier en de Plaatselijke Commissie (S.A.F.T.) Jelsum – Koarnjum.

Slechts een beperkt aantal bezoekers kan worden toegelaten tot deze bijzondere avond, dus meldt u snel aan, want vol is vol!

Toegang alleen na aanmelding: op tel.nr. 06-12743436, maar het kan ook via de mail: informatie@tunmanswente.nl  

Allen van harte welkom!

Datum: vrijdagavond 21 juni 2019

Ontvangst 21.00 uur @ Túnmanswente

Aanvang 21.30 uur

Entree: €10,- p.p.

De locaties:

Túnmanswente en park Martenastate – Martenawei 2 – 9056 PE Koarnjum

 • zondagmiddag 23 juni 2019: Robert Jan Stips (NITS) & Marieke Brokamp @ Nicolaaskerk, Koarnjum. 
  Aanvang 15.30 uur, deur open 15.00 uur, entree €17,50 p.p. Concert i.s.m. de Plaatselijke Commissie Jelsum-Koarnjum (SAFT).

In de NPO  ‘Uur van de Wolf’  documentaire ‘ De Tovenaar van de Nederpop ‘ over Robert Jan Stips die begin 2019 werd uitgezonden, bleek des te meer dat hij na 50 jaar muziek componeren, uitvoeren en produceren  nog steeds niet weet hoe de achterkant van een geranium er uit ziet.

Naast het bekende werk bij de NITS en zijn soloprogramma RJSolo, waarin hij spelend en vertellend zijn rijke muzikale leven doorkruist, schrijft hij ook muziek voor documentaires, filmmuziek etc.

Deze muziek, afgewisseld met bewerkingen van NITS en Supersister-nummers brengt hij nu ook live ten gehore in duo-vorm met de jonge en veelbelovende violiste Marieke Brokamp, die o.a. ook haar medewerking verleent aan het Zeeuws Orkest, opnames van de laatste Nits CD ‘Angst’ en het zojuist succesvol afgeronde Supersister Projekt 2019…

Samen spelen zij een sprankelend programma met een zeer brede muzikale horizon met links naar (moderne) klassieke muziek, bewerkingen van Stips-songs uit diverse periodes (van Supsersister tot en met Freek de Jonge) en voornoemde filmmuziek – alles gelardeerd met veel verhalen en anecdotes , die vaak spontaan uit Robert Jan’s legendarsisch verleden tevoorschijn komen…

Een geïnspireerde én inspirerende middag in de fraaie Nicolaaskerk in Koarnjum met meer dan 50 jaar ervaring en heel veel interactief speelplezier !

    

Na de zomer …:

 • Vrijdagavond 13 september: vrolijk openingsconcert @ De Wier met ‘De Diva’s’: Anneke Douma, Lammy Bruyns & Mary Veldkamp

 • Vrijdagavond 20 september: “Acoustic Stones” met Einte Bijlsma & Roelof Reineman

“Acoustic Stones” is een intieme muzikale reis door het oeuvre van de legendarische rockgroep The Rolling Stones en het verhaal achter de nummers. De nadruk tijdens dit concert ligt op de songs uit de jaren 60/70, zoals The Last Time, Honky Tonk Woman, ,Dead Flowers & Wild Horses. Maar ook nummers uit de jaren 80 tot heden komen aan bod zoals Waiting on a friend & Just Your Fool. Door het gebruik van verschillende instrumenten tijdens dit concert door Roelof en Einte, zoals mondharmonica, dobro,en mandoline,  zit er veel variatie in deze songs.

 © Stones Pop Art

 • Zondagmiddag 29 september: vocaal ensemble KoarBizzNizz @ Nicolaaskerk, 15.00 uur.

In het voorjaar van 2006 is vocaal ensemble Koarbizznizz opgericht door dirigent Siebren Kramer. Het ensemble bestaat uit 12 geoefende amateurzangers en –zangeressen uit diverse Friese windstreken. Koarbizznizz onderscheidt zich met name van andere ensembles door te kiezen voor een mix van verschillende muziekperioden  en -stijlen. De oorsprong van de muziek rond een concert-thema varieert in alle gevallen van renaissance tot hedendaagse close harmony en poparrangementen. Koarbizznizz heeft inmiddels een breed a capella repertoire: van Purcell tot Whitacre en van Bach tot Bremer. Bij concerten van Koarbizznizz  worden over het algemeen de muziekstukken gekoppeld aan een thema dat tussen de diverse muziekstukken door met de nodige kwinkslagen wordt toegelicht door een aantal koorleden.

 foto © Koarbizznizz

 • Vrijdagavond 11 oktober: Beano
 • Vrijdagavond 18 oktober – Ella and her man, winnaar Friese Anjer 2018 (Myn Skip)
 • Zondagmiddag 27 oktober – Andries Kobus en Jan van Erp, met nieuw luister-liedjes-programma en o.a. teksten van Baukje Wietsma
 • Vrijdagavond 1 november: singer songwriter Zippora Tieman
 • Zaterdagavond 9 november: (reünie)concert door Yetris: Roel Slofstra, Geppie Haarsma, Alco Hoogcarspel & Hans Kerkhoven

In 1979 zocht Roel Slofstra, een van de eerste Friese troubadours, muzikanten in de folk scene van Friesland om zijn LP van Eije Wykstra op te nemen. De opnames vonden datzelfde jaar plaats met: Geppy Haarsma: accordeon, concertina en zang (o.a. Irolt), Hans Kerkhoven: gitaar en zang (o.a. Pugh’s Place, Irolt), Alco Hoogcarspel: viool, mandoline en zang (Heelstone)

Na de presentatie van de LP in 1980 en een enkel optreden met de nummers  gewijd aan Eije Wykstra, ging de groep verder onder de naam ‘Yetris’. Er werd een eigen repertoire samengesteld gekenmerkt door een folk geluid met een klassiek randje.

Roel en Geppy hebben beiden een klassieke opleiding aan het conservatorium gevolgd. Roel had een verleden als troubadour en Geppy had haar sporen inmiddels verdiend in de folk groep Irolt. Alco heeft klassiek viool leren spelen en maakte  daarna deel uit van de groep Heelstone met een Iers folk repertoire. Hans speelde in diverse popgroepen zoals Pugh’s Place en later ook in Irolt.

Nadat Yetris twee jaar in deze bezetting gespeeld had, vertrok Hans vanwege een verhuizing, Eddy Mulder nam zijn rol als gitarist over. Yetris trad tot eind 1984 op in de Harmonie, De Lawei en op vele andere podia in de provincie.

Een Duitse filmploeg maakte destijds een korte film onder de titel ‘Frisia non cantat’ over de rol van muziek in Friesland, waarin Yetris met twee nummers is te zien. De groep kwam in februari 1986 nog een keer bij elkaar om een vijftien tal nummers op te nemen met Herke Wijnalda, de man van Geppy, achter de knoppen. Daarna viel de groep uit elkaar en gingen de leden hun eigen weg. In 2005 werd de LP van Eije Wykstra opnieuw als CD uitgebracht ter gelegenheid van het gelijknamige openluchtspel in Harkema.

Twintig jaar later probeerde Alco de leden van Yetris opnieuw bij elkaar te krijgen om samen muziek te maken. Aanvankelijk lukte dat niet, maar in de herfst van 2018 omarmden Roel, Hans en Geppy het idee om weer samen te komen. Het idee was om nog één optreden te geven tijdens een Muzikamer Concert in Noardburgum.

De organisatoren van de Muzikamerconcerten, Gerard Nijborg en Frank Hoogcarspel, waren zo enthousiast over het herleven van Yetris dat ze aanboden om naar andere podia te zoeken om zo meer mensen in de gelegenheid te stellen Yetris te kunnen zien optreden.

 Toen …   Anno 2019

foto’s © Yetris

 • Zondagmiddag 17 november: “Vijf Minuten voor Aanvang” met Inez Timmer @ Nicolaaskerk i.s.m. de Plaatselijke Commissie Jelsum – Koarnjum / SAFT

 foto © Peter Schutte

 • Dinsdagmiddag 10 december: besloten voorstelling ‘Ouderenproject jelsum – Koarnjum
 • Zondagmiddag 15 december: klassiek kerstconcert met het Risata Kwartet @ Nicolaaskerk

Risata is een nieuw opgericht strijkkwartet dat bestaat uit vier jonge, enthousiaste maar vooral ook ambitieuze musici. De leden hebben elkaar destijds ontmoet in het Frysk Jeugd Orkest, waar de passie voor muziek maken werd gedeeld. Deze geweldige passie wordt nu losgelaten op het spelen in de kleine bezetting van Risata!

Risata betekent ‘lachend’ en dat is dan ook het uiteindelijke doel van deze muzikanten:  het hebben van plezier door met elkaar te spelen en juist dat plezier over te brengen vanaf een podium naar het publiek toe. “We dagen onszelf graag uit door bijvoorbeeld onwijs romantische klassieke muziek af te wisselen met pop- en Balkan nummers, die speciaal voor onze bezetting worden gearrangeerd.”

Het gevarieerde programma maakt dat dit kwartet op bruiloften kan spelen, huiskamerconcerten kan verzorgen, kerken kan voorzien van een avondvullend programma of in een cafeetje stemmige achtergrondmuziek kan spelen, maar zo stond het Risata Kwartet bijvoorbeeld in de afgelopen zomer ook op een catwalk in het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de afwisseling in zowel het programma als de concertlocaties blijft dit ensemble zich vernieuwen en vermaken, een boeiend muzikaal schouwspel voor het publiek.

De bezetting: Sander Prins – Viool, Douwe Nauta – Viool, Mart Koek – Altviool, Heleen de Jonge – Cello  En bij gelegenheid wordt zangeres Lisa Voet regelmatig gevraagd mee te doen.

Persfoto: © Wonder Image Photography

 • Zondagmiddag 22 december 2019: Melvin van Eldik met de theatervoorstelling “Indische Lente / Havana Blues.

INDISCHE LENTE / HAVANA BLUES is de titel van een solovoorstelling van muzikant/dichter Melvin van Eldik met verhalen, liedjes en gedichten. Het programma begint met een geschiedenis over zijn spirituele reizen door exotische landen, waarbij hij op zoek is naar het Gouden Ei van de tukkel, zijn zelfbedachte imaginaire vogel. Het Ei zou antwoord kunnen geven op diverse levensvragen. Het proces, dat hij doormaakt om het doel te bereiken is minstens even belangrijk als het bereiken van het doel zelf. Wellicht zijn de vragen blijven stellen, telkens weer belangrijker dan het doel zelf. Ook vertelt Melvin over zijn muzikale roots, die via de oude akoestische gitaar van zijn vader in Surabaya (Indonesië) liggen. Al spelend op deze gitaar op de veranda van zijn ouderlijk huis, veroverde Melvins vader als jongeman het hart van zijn moeder, die vaak langs kwam wandelen: “I can’t give you anything but love…baby”, een bekende hit van jazz zangeres Ella Fitzgerald. De gitaar werd meegenomen naar Nederland. Op zijn 10e jaar leerde Melvin zijn eerste akkoorden op dit bejaarde instrument. Het resulteerde in zijn allereerste optreden: met zijn vader op het podium van muziekcentrum Zalen Schaaf. Ook legt hij uit, aan de hand van een paar voorbeelden met een kleine demonstratie, wat indo-rock inhoudt. Verder vertelt hij over de belangstelling van personen met een Indische achtergrond voor country & western, waarbij zanger Jim Reeves niet wordt vergeten. Een reisverhaal over een roadtrip op Cuba met een drietal bizarre dames, een avontuur met son muziek, salsa dansen, oude Amerikaanse auto’s, bier, rum en mohitococktails heeft de subtitel ‘Havana Blues’. De ik-figuur verdrinkt regelmatig in een magisch realistisch schilderij, ‘speelt’ een hoofdrol in een ‘film noir’ vol melancholie, ontgoocheling, dubbelzinnigheid, schuld en vervreemding.

 foto © MVE

En in 2020:

 • Vrijdagavond 10 januari 2020: de Groningse liedjeszanger Jan Henk de Groot
 • Zaterdagavond 8 lezing Stichting Alde Fryske Tsjerken door Liuwe van der Meer, met kort orgelconcert na afloop @ Nicolaaskerk
 • Zaterdagavond 15 februari: Klassiek ensemble ‘Regina Forte’ @ Nicolaaskerk

Van harte welkom!

Toegang is alleen mogelijk na reserveren.

Meer info op www.pinupsanddowns.com

Ook op Facebook onder ‘concerts and more @ de wier’

Opgave (dat kan nu al!) voor deze concerten en lezingen via tel. nrs. 06.54763154 of via het e-mail adres:

bobdeboer(AT)pinupsanddowns.com

Graag uw naam en telefoonnummer even achterlaten bij geen gehoor … waarvoor dank, ik bel snel terug. Met een muziekgroet van Bob en tot op één van deze evenementen @ De Wier!