Terugblik Concerts & More @ De Wier & It Heech

Het 2e seizoen in Koarnjum …!

The Mudbirds streken neer op deze herfstvrijdagavond 16 november 2018 @ theater De Wier … en wat een mooi concert was het!

Alan Laws en René Tweehuizen speelden op hun eigenzinnige manier fraaie bluescovers uit vervlogen tijden en presenteerden nieuwe eigen songs van hun twee fraaie CD’s ‘Slick Blues’ en ‘Stumble Trip’.

Subtiel, maar soms ook heel erg ruig en dat viel goed in de smaak bij de liefhebbers van deze muziek in dit huiskamertheater. Fraaie (electronische) klanken uit de instrumenten gitaar, dobro, lapsteel en Weissenborn, aangevuld met zang en geweldig mondharmonicaspel van Alan, genieten!

Dat wordt dus uitkijken naar een nieuwe cd, die ‘ooit’ volgens deze vogels zal uitkomen. Even genieten van the Mudbirds? Zet één van hun CD’s op en bekijk de kiekjes.

Dank aan Alan en René, het was TOP, Bob

Op vrijdagavond 2 november 2018 gaf (meester)gitarist Eddie Mulder een sfeervol concert @ De Wier in Koarnjum.

Hij speelde veel werk van zijn solo-cd’s maar vertelde ook over zijn recentelijk verschenen dubbelaar “Waves”, over zijn optredens in Polen en Italië en sprak uitgebreid en met veel enthousiasme over zijn composities, zijn muzikale achtergrond en natuurlijk over zijn prachtig klinkende  Dermot McIlroy gitaar.

En zo ontstaat dan zomaar een geweldige sfeer tussen een veelzijdig muzikant en zijn aandachtige publiek, heel bijzonder.

Het was wederom geweldig je hier te hebben Eddie, oant oare kear mar wer! Tige dank, Bob

“Volksmuziek met een vleugje jazz … of jazzy muziek met een flinke teug volksmuziek..?”

Dat vroeg een uitverkocht huiskamertheater zich af op zaterdagavond 27 oktober 2018 toen het trio Pot, Baumgarten en van Astenrode zijn opwachting maakte.

Hoe dan ook … het werd een spetterende avond met prachtige muziek! Peter, Philip en René waren erg op dreef en presenteerden met zichtbaar veel plezier hun nieuwe CD “Home”. Deze schijf is in eigen beheer recentelijk uitgebracht en kreeg al lovende recensies.

Naast dit werk ook nog andere oudere composties die door de muzikanten en vooral door Peter werden toegelicht. Veel vragen ook uit het publiek tijdens de sessie over zijn trekzakharmonica’s… logisch ook, want het is heel bijzonder hoe virtuoos hij spannende avonturen, melancholie, zuchtende en klepperende klanken uit zijn instrumenten weet te halen …

Dank aan dit virtuoze trio voor deze sfeervolle avond en ik hoop ze weer eens opnieuw te mogen programmeren en begroeten @ De Wier! 
Bob

 

‘Wenje en wurkje drage by oan de foarming fan ús identiteit. Derom spielet Tryater ‘Doarp Europa’ op plakken dêr’t minsken harren eigen fiele: by bedriuwen en yn húskeamers”

Met maar liefst 3 ‘casts’ reist op dit moment TRYATER door de provincie Fryslân en Grins met het prachtige ‘Doarp Europa’. Het wordt zowel in huiskamers (‘proloog’) als bij bedrijven gespeeld en dat is echt de moeite waard om eens te gaan kijken!

Donderdagavond 18 oktober 2018 waren de acteurs Eva Meijering, Romke Gabe Draaijer en Guiseppe Antonio (roepnaam ‘Beppe’) Costa te gast in huiskamertheater De Wier: utferkocht!

Een bijzonder stuk waarbij het publiek erg wordt betrokken, zeker in het 2e gedeelte waarin interessante gesprekken en discussies ontstaan tussen bezoekers en acteurs onder het genot van een glaasje glühwein… wa bin ik en wêr bin ik thús?

Zie de foto’s op  Facebook (concerts and more @ de wier) voor een vrolijke impressie … gaat dit zien, ervaren en beleven!

Dank aan de drie bijzondere acteurs, het was een aangename samenwerking met Tryater’s Rixt Bottema, Grietje Deinum & An de Wrede. Het publiek was enthousiast en daar doen we ‘het’ voor!

Een concert onder de noemer “Klassiek @ De Wier”: op zaterdagavond 12 oktober trad het Badalian Quartet op in dit huiskamertheater. Enkele jaren geleden had dit muzikale gezelschap al eens haar debuut in het theatertje in Ferwert.

O.l.v. van Anna Badalian speelden deze muzikanten prachtige werken van Haydn, Mozart en Schubert.

Een sfeelvol concert dat door een enthousiast publiek ook nog een ‘encore’ opleverde, (het Menuet uit ‘Eine Kleine Nachtmusik) , natuurlijk met een verdiend bloemetje daarbij.

Veel dank aan Anna Badalian (viool), Anneke Volbeda (viool), Leendert van der Zeep (altviool) en Greet Kooi (cello).

Dit was een avond om echt van te genieten!

Zondagmiddag 30 september 2018 waren zangeres Sandra vd Meer en gitarist Kees de Groot als duo “Great Lake” (Jelsum) de muzikale helden @ De Wier. Onder de noemer “Helden Fan Hjir” verzorgden ze een pracht van een concert voor een uitverkocht huiskamertheater.

Mooie luisterliedjes in het Nederlands, Engels en Frans, fraai gezongen door Sandra (die af en toe ook achter de piano kroop…) en begeleid door meester gitarist Kees. Hij bespeelde ook enkele gitaren (en een banjo) uit de collectie van zijn vader Karst de Groot en dat alles maakte deze middag erg bijzonder.

De reacties in het gastenboek spraken voor zichzelf: liedjes met een lach en een traan werden door de toehoorders zeer gewaardeerd…Dank aan Sandra & Kees, zeker voor herhaling vatbaar! Muziekgroet van Bob

   

foto’s © Bob de Boer

Prachtig mooi concert, afgelopen zaterdagavond 15 september 2018 @ De Wier als start van dit nieuwe seizoen: sfeervolle tango’s ‘eigentijds’ gespeeld door Anna van Nieukerken (piano) en Jacqueline van der Zwan (fluiten)! Deze virtuoze muzikanten speelden eigen bewerkingen van tango-componisten van vroeger tot nu. Maar ook eigen composities passeerden de muzikale revue op deze warmbloedig avond @ De Wier. Tango Por Dos is een bijzonder duo dat veel aandacht verdient in de bijzondere wereld van de indrukwekkende tango-muziek. Veel dank aan Jacqueline & Anna, het was buitengewoon mooi allemaal, niet alleen jullie spel, maar ook alle tekst en uitleg. Bob

     

Als muzikale afsluiter van dit 2e seizoen op 15 juni 2018  kwam Saskia Laroo (voor het eerst) naar huiskamertheater De Wier in Koarnjum. Tussen haar wereldwijde optredens in Vietnam, USA en natuurlijk Amsterdam vond ze tijd om naar het sfeervolle huiskamertheater De Wier te komen.

Ze speelde al enkele keren succesvol in het theatertje destijds in Ferwert, dus dat vroeg om meer…

Warren Byrd (piano, vocals, conga’s) en contrabassist Oeds Bouwsma gaven samen met haar (trumpet, sax, vocals) een geweldig sfeervol en spetterend concert.

Op deze zomerse jazzy evening speelde ‘Lady Miles of Europe’ pure jazz en werden raakvlakken richting hiphop, traditional jazz en house swingend uitgevoerd.

Uiteraard een staande ovatie waarna er nog werd gejammed met Jolanda Miedema (“Jolly F” ) op trompet.

Zie de foto’s om nog even na te genieten… !

Thanks Saskia & Warren, maar niet te vergeten veel dank aan de sublieme Oeds Bouwsma die muzikaal perfect in deze jazzy samenstelling pastte en het zichtbaar naar zijn zin had. Net als het publiek…

Bob @ De Wier – Koarnjum.

  

Optreden “Sânman & Sikke” in de Nicolaaskerk te Koarnjum, zaterdagavond 9 juni 2018:

Vocaal ensemble ‘Sânman  & Sikke” o.l.v. Siebren Kramer gaf afgelopen zaterdag 9 juni een sfeervol optreden in de mooie uitgelichte en prachtig klinkende Nicolaaskerk aan De Wier in Koarnjum. Het brede repertoire van deze unieke groep leende zich uitstekend voor een optreden op deze locatie. De vlotte en humoristische presentatie en de prima sfeer onder het enthousiaste publiek  maakten van deze avond een bijzondere muzikale happening. 

“Het was zeker een van onze beste concerten ooit, denk ik” reageerde Siebren later.

Een eerste samenwerkingsproject tussen initiatiefnemer Bob de Boer van huiskamertheater De Wier en de plaatselijke commissie van deze kerk in Koarnjum. Met een bezoekersaantal van rond de 80 was de organisatie dan ook meer dan  tevreden. Veel dank aan de vrijwilligers van de kerk, de plaatselijke commissie en natuurlijk aan de heren van  “Sânman & Sikke”.

Er staan al een paar nieuwe concerten gepland, namelijk op zondagmiddag 23 december in dit jaar: een speciaal kerstconcert van de groep ‘Krystreizgers’, met  Frederike Kleefstra, Marijke Rodenburg, Klaas de Vries en Jan van Erp. In 2019 komt) Marjolein Meijers(van de Berini’s  hier optreden met haar programma “MUZIEK!”. Dat is op zaterdag 13 april.

  

Op zondagmiddag 3 juni 2018 vond de eerste voorronde plaats @ De Wier van de ‘Singer Songwriter Contest’ versie 2018. Een eerste samenwerking van dit theater met Friesland Pop overigens.

De drie kandidaten op deze middag waren Sara Sötemann, Anouk Minnema en Oetsen de Beer.

Winnares Sara bracht mooie en originele luisterliedjes ten gehore en maakte indruk op de jury Sido Martens, Esther de Jong en ondergetekende.

Voordat deze jury de winnares bekend maakte trad gastmuzikant en jong talent Chris Ebers op, een terechte winnaar van één van de vorige edities!

Met dank aan Charlotte Driessen & Sjouke Nauta van Friesland Pop, maar ook aan presentator Martijn Antonides.

Theater De Wier juicht dit initiatief van harte toe en hoopt zo op deze manier jong en nieuw talent een duwtje in de rug te geven op weg naar het podium.

Op zondag 30 september a.s. is er trouwens een nieuw project in samenwerking met Friesland Pop @ De Wier in Koarnjum: het duo Great Lake (Sandra van der Meer & Kees de Groot) treedt dan op onder de noemer “Helden fan Hjir”.

Op deze manier wil men de rijkdom van de Friese muziekcultuur laten zien in zoveel mogelijke dorpen in dit bijzonder jaar 2018.

Iedereen welkom, wel even aanmelden …
Bob de Boer
tel.06-54763154

Prachtige voorstelling van Ton Aartsen en theaterproject Didgbase: IK versus SAJA @ De Wier,  zaterdagavond 19 mei 2018.

“Mijn anders-zijn werd mijn achilleshiel” (LC 19-05-2018)

Deze muziektheatervoorstelling ging over de innerlijke strijd van Ton Aartsen’s dubbele culturele identiteit.

Geboren in Breda uit een Hollandse moeder en een Indische vader en opgegroeid in marinewijk “Molenblok” in Katwijk waar destijds veel Indische mensen woonden. Veel van deze Indo’s kenden elkaar nog vanuit Soerabaja waar ze bij de marine dienden.

Door deze “gemengde” populatie en vooral door de omgang met de Katwijkse gemeenschap ontwikkelde Aartsen een basale onzekerheid. Dit leidde tot het psychologische gevoel van “wie ben ik”…?

Tot op de dag van vandaag is dit voor de fotograaf-kunstenaar zijn achilleshiel geweest in zijn hele en verdere leven. Dit verhaal is weliswaar autobiografisch maar kan gezien worden als een universeel relaas over mensen met een dubbele culturele identiteit.

“IK versus SAJA” werd verteld door middel van muziek, gedichten, verhalen en een performance. De totale inhoud van het script is van Ton Aartsen zelf en Charles Renoult had de regie en choreografie in handen.

Instrumenten die werden bespeeld op deze avond waren: bamboe gamelan, synthesizer, clapsticks, klankschalen, Indiase en Amerikaanse native flutes en diverse percussie-instrumenten. Sfeervol, zeker ook door de toevoeging van licht en geluid en uiteraard het prachtige (foto)werk van Ton op de achtergrond geprojecteerd.

Een bijzondere en indrukwekkende voorstelling in een uitverkocht huiskamertheater De Wier. Heel veel dank aan Ton, Bas, Meindert en Charley! Bob @ De Wier

 © Ton Aartsen

Lezing SMAMF (Stichting Missing Airmen Memorial Foundation) – Douwe Drijver
Zaterdagavond 28 april 2018

Onder de noemer ‘Concerts & More @ De Wier’ was er weer een lezing in dit huiskamertheater door Douwe Drijver van de Stchting Missing Airmen Memorial Foundation. Hij is een boeiend en enthousiast verteller die deze avond tekst en uitleg gaf over deze bijzondere stichting en over een fatale crash …

Er werd één ‘crash’ behandeld: de Lancaster R5682 die op 5 september 1942 neerstortte in Neare Saiter. Het dossier en de expeditie zijn namelijk recentelijk afgesloten met de uiteindelijke berging van dit toestel van de RAF en de onthulling van een indrukwekkende monument: de zwaluwhaven op de plek van de crash in Eernewoude.

Dank aan Douwe voor dit indrukwekkende verhaal op deze ‘memorial night’ en ook dank aan de SMAMF voor het bijzondere werk dat men (Alexander Tuinhout, Hans Groeneweg & Douwe Drijver) heeft verricht in de loop van jaren.

“We will remeber them”.

Bob

Zondagmiddag 22 april 2018:

Een extra ingelast klassiek concert op zondagmiddag 22 april 2018 @ De Wier: de gitaristen Jan Bartlema (Nederland) en Alexei Belousov (Rusland) openden hun gitaarkoffers en brachten een prachtig programma. Het afgelopen jaar hebben zij onder meer concerten verzorgd in Israël en Rusland.

Met muziek van Vivaldi, Scarlatti, Carulli, Tesar en Seminara brachten ze een uitgekiend programma in dit huiskamertheater met veel variatie.

Indrukwekkend waren ook de eigen werken van Alexei en Jan die solo werden gebracht waarop de toehoorders meer dan enthousiast reageerden.

Dit optreden kenmerkte zich door een krachtig en expressief spel in dit avontuurlijke gitaarprogramma.

Deze middag werd uniek gebracht door deze ‘gentlemen on guitar strings’ en daarvoor ben ik hen beiden erg dankbaar, het is echt bijzonder deze virtuoze gitaristen te gast te hebben. 
Bob

    

Donderdagavond 12 april 2018:

De serie ‘Huiskamergesprekken @ De Wier’ startte in mei 2017 met Bearn en Jetske Bylker.

In een uitverkocht huiskamertheater sprak Geart de Vries in dit tweede gesprek uitgebreid met de Commissaris van de Koning in Fryslân de heer Arno Brok.

Veel onderwerpen werden beproken, zoals zijn terugkeer ruim een jaar geleden naar de door hem zo geliefde Provinsje Fryslân, zijn rol als Commissaris van de Koning, zijn liefde en passie voor de Friese taal en cultuur.

Uiteraard mocht het onderwerp ‘Culturele Hoofdstad 2018’ niet ontbreken en werd aan hem gevraagd hoe hij de rol van ‘us provinsje’ ziet in de nabije toekomst.

Heel bijzonder was het moment dat Arno Brok zijn favoriete gedicht voorlas uit een bundel van de door hem geliefde Friese schrijver Obe Postma.

Een ludiek en onverwacht moment was de quiz over het Eurovisie Songfestival, waarin hij een aantal vragen moest beantwoorden aan de hand van geluidsfragmenten, foto’s en video-clips!

Geart de Vries had ook enkele persoonlijk gerichte vragen voor hem (zijn strenge katholieke  opvoeding, het studentenleven van toen, zijn geaardheid en of hij nog wel wat vrije tijd overheeft in deze functie) die door de heer Brok heel openlijk en persoonlijk werden beantwoord.

Deze avond bood de toehoorders ook de kans om zelf
enkele vragen te stellen, waarmee deze bijzondere ontmoeting met hem werd afgesloten.

Mijn dank gaat uit naar de heer Arno Brok die zich bereid verklaarde om op mijn verzoek in te gaan deel te nemen aan dit tweede ‘Huiskamergesprek @ De Wier’ en aan gespreksleider Geart de Vries die deze taak weer op zich nam.

Bob de Boer

Sfeervol en mooi concert van The Kyle Carey Quartet @ De Wier, zaterdagavond 6 april 2018.

Op haar Europese tournee streek Kyle Carey met haar kwartet neer in Koarnjum (nadat ze een optreden had gehad in ‘Noardewyn’ van Willem de Vries / Omrop Fryslân) en dat bleek een bijzonder concert te worden met, zoals ze dat zelf omschrijft, Gaelic Americana music. Twee lange en prachtige sets, daarop trakteerde ze het publiek. De Canadese singer songwriter Erin Martell die als muzikante was toegevoegd aan haar optreden opende deze avond als een soort van support-act en speelde mooie songs van haar CD “You & Me”.Kyle Carey besteedde uiteraard veel aandacht aan haar nieuwste schijf met de bijzondere titel “The Art of Forgetting”. Indrukwekkende luistermuziek en een vol theatertje maakten deze avond @ De Wier meer dan compleet! Dank aan Nicky Verlinden, Ron Janssen, Erin Martell & Kyle Carey.

En dan sta je in dit jaar 2018 al 50 jaar op de planken …

Met een ‘Jubileum Tour’ deed Piet Kok dan ook vrijdagavond 23 maart 2018 De Wier aan, samen met de geweldige gitarist en vaste begeleider Roelof Reineman.

Pracht van een concert waarin Piet een selectie speelde uit zijn muzikale verleden. Eigen nummers, maar ook covers van o.a. Johnny Cash, Bob Dylan, Leonard Cohen, Mark Knopfler en natuurlijk Woody Guthrie.

Met mooie anekdotische verhaaltjes tussendoor blikte Piet terug op zijn muzikantenverleden tot groot vermaak van zijn toehoorders op deze avond.

Op 18 december van dit jaar doen Piet en Roelof het nog eens ‘dunnetjes’ over, maar dan wordt het grootser aangepakt verklapte de jubilerende muzikant gisteren…

Tot die tijd veel succes toegewenst met deze tour heren! Geweldig om jullie weer hier in dit huiskamertheater te hebben, dank daarvoor! Bob

“Gleon yn’e Keet”- Zweet op het voorhoofd, gloeiende wangetjes en rooie oortjes … Dat overkwam de bezoekers @ De Wier op zaterdagavond 17 maart 2018 … jawel!

Meesterverteller Douwe Kootstra wist op deze avond in het illustere gezelschap van volkszanger Sytse Sneekweek en dj Heet in de Mond de temperatuur in het huiskamertheater aardig op te voeren …

Dit alles n.a.v. het de vorige jaar verschenen bundeltje “De wiete poes & oare ûnfoege folksferhalen”, samengesteld en geschreven door de ‘spesjalisten op dit gebiet’ Jurjen van der Kooi en Douwe. Succes verzekerd: het bundeltje (Utjouwerij Regaad) is al praktisch uitverkocht hoorden we op deze avond…

Een spectaculair optreden van Sytse, heerlijke ondeugende singles en LP tracks van dj Heet in de Mond zo tussen de bedrijven door en de smakelijke verhaaltjes van Douwe zetten de tent op z’n kop.

Dank heren en op naar deel 2 van ‘De Wiete Poes – Gleon yn’e Keet’? Want dit is een smakelijke succesformule in alle opzichten…

 

 

“Oer De Grins” is een heel mooi muziekprogramma dat Adri de Boer gisteren (zaterdagavond 9 maart 2018) neerzette, samen met topgitarist Arvan Blok, in huiskamertheatertje De Wier in Koarnjum.

Alleen al het assortiment opgestelde gitaren van deze heren deed de bezoekers vooraf al vermoeden dat dit iets prachtigs zou kunnen worden … en dat bleek inderdaad zo te zijn!

Prachtige covers van mooie popliedjes, alles omgezet in de Friese taal en dat leverde kadootjes in muziek op. “De memmetaal kloppet yn alle ferskes” werd er na afloop in het gastenboek geschreven.

Adri en Arvan waren helemaal op dreef en het publiek trakteerde hen op enthousiaste reacties.

Nog even nagenieten en/of een indruk? Zie de foto’s op Facebook: Concerts and More @ De Wier’. Heel erg bedankt Adri en Arvan!

Bob @ De Wier.

 

“Two Faces” speelde afgelopen zaterdagavond 17 februari 2018 een aantal supersets @ De Wier in een vol theatertje!

Net als in 2017 was ook dit concert van Eddie Mulder en Jos Harteveld weer een groot succes.

Prachtige popsongs en rock classics in een eigen akoestisch muzikaal jasje gestoken, met muziek van o.a. Pink Floyd, Joan Boaz, Bruce Springsteen, Live, Status Quo, REM & the Eagles kwamen voorbij.

Special guest Mark Jongedijk (drummer van de geweldige band Skaevver) speelde ook nog enkele nummers mee, o.a. in ‘Lost Highway’ van Hank Williams, super was dat Mark!

Veel dank aan Eddie en Jos. En uiteraard aan het gekomen publiek. Tot de volgende keer @ De Wier.

 

Een heerlijk optreden van troubadour Marcel Smit, zaterdagavond 10 februari 2018 @ De Wier voor een SOLD OUT theatertje!

Het idee ontstond toen Marcel hier optrad met het succesvolle programma ‘Frisicana’ (combi Gurbe Douwstra & Piter Wilkens) in september vorig jaar. Nu dan eens solo en dat was top.

Veel humor tussendoor in z’n korte verhaaltjes en prachtige songs uit zijn uitgebreide repertoire. Ook enkele nieuwe! Mooie teksten over alles wat ons bezighoudt … met z’n ups and downs… Twee sets van rond een uur: Marcel in topvorm tussen de vintage lampenkappen.

Dank voor deze geweldige avond Marcel, je hebt je toehoorders @ De Wier een geweldige avond bezorgd. Oant letter mar wer! Bob

 

Genieten was het met ‘urban fotograaf’ Daan Oude Elferink: pracht van een (sold out) lezing over zijn werk en over hemzelf @ De Wier, zaterdagavond 27-01-2018.

Een bijzondere kunstvorm: urban photography…
De schoonheid van ooit en vervlogen tijden vastleggen in de vorm van foto’s van historische verlaten gebouwen, oude auto’s, stoffig meubilair, versleten trappen en unieke voorwerpen… het is maar een greep uit alle voorbeelden die Daan Oude Elferink met zijn camera de afgelopen jaren heeft vastgelegd. Soms staan de pantoffels nog naast het bed, ligt een horloge nog op de schouw en staat de beschimmelde soep nog op tafel…

Daan Oude Elferink vertelde daar uitvoerig over m.b.v. een prachtige fotoserie en films.

‘Verlaten ziekenhuizen, kastelen en villa’s in verval, industriële faciliteiten die aan hun lot zijn overgelaten, vergeten auto’s, vliegtuigen en treinen waar de natuur het langzaam weer overneemt. 
Ik verken deze verboden plekken. Zoekend naar een manier om binnen te komen zonder iets te forceren. Soms via riolen, soms door te klimmen, zonder gezien te worden door de beheerder en de politie. Binnen probeer ik de schoonheid van het verval vast te leggen en zoek ik naar stille getuigen die het verhaal van het verleden vertellen’.

En dat levert een bijzonder en succesvol resultaat op: exposities in beroemde galerieën en kunstbeurzen over de gehele wereld, van Amerika tot Azië. Zelfs modeontwerpers hebben zijn werk ontdekt en gebruiken zijn foto’s op schermen achter de catwalk tijdens de shows.

Op deze avond vertelde Daan verder uitgebreid over zijn werk: de voorbereidingen, de reizen en vooral ook over de spannende momenten en hachelijke avonturen die hij beleeft tijdens de beoefening van zijn passie: zijn bijzondere fotografie.
Aan einde van zijn boeiende lezing was er de mogelijkheid om uitgebreid vragen te stellen, ook werden veel boeken van hem verkocht en: gesigneerd natuurlijk!

Er zijn een drietal boeken verschenen met het werk van Daan: ‘Urban Exploration & Photography’ (2012), ‘Gift of Time’ (2014) en het laatste werk ‘Touched by Time’ uit 2016.

Dank Daan, het was een topavond waar je veel mensen (veel fotograferen natuurlijk aanwezig) een groot plezier mee hebt gedaan. Succes de komende reizen en op naar je vierde boek?!

Tot slot dank aan Jan van der Stap die geholpen heeft om fotoclubs in Fryslân te benaderen.

 

 

Wat een pracht van een concert … afgelopen vrijdagavond 26 januari 2018 @ De Wier: Marcel Kapteijn (Ten Sharp – MC & the Raindogs) en Boelo Klat (KLATWERK3)!

Marcel Kapteijn (zang/gitaar) en Boelo Klat (piano) hebben elkaar recentelijk gevonden in een gebalanceerd muziekprogramma waarin solo- en duocomposities een grote rol spelen.

In dit nieuwe programma, waarvan de première plaatsvond in het huiskamertheatertje De Wier, bracht het duo Kapteijn en Klat een prachtig akoestisch optreden met een mix van intieme liedjes, jazz en rauwe blues, o.a. van het nieuwste album van Marcel “The Man I Am”. Daarnaast werden er ook nieuwe songs gebracht die door Boelo zijn gearrangeerd tot een gelijkwaardige muzikale verdeling in zang en piano.

Zanger Marcel Kapteijn verwierf wereldfaam met de band Ten Sharp (met o.a. Niels Hermes): de prachtige single “You” uit 1991 werd een regelrechte wereldhit. Deze avond kreeg het nummer als afsluiter van dit concert een totaal nieuwe muzikale vorm, prachtig dat het op deze bijzondere manier eigenlijk een nieuw leven gaat leiden, toehoorders reageerden enthousiast.

Pianist Boelo Klat ontwikkelde zich in de afgelopen jaren ook als componist. Met zijn band Klatwerk3 krijgt hij lovende recensies. In 2017 kwam de nieuwste cd “Lost in Berlin” uit. Boelo is veelzijdig: zijn composities raken de pop, jazz, klassiek, minimal music en wereldmuziek. Veel nadruk ligt op de kracht van eenvoud. Ook dat was deze avond te horen tijdens een paar solostukken van deze meester-pianist.

Deze avond smaakt dan ook naar meer: een unieke samensmelting van deze heren vraagt om een vervolg! Wens Marcel en Boelo dan ook veel succes toe met deze muzikale weg die ze samen zijn ingeslagen! Bob

Robert Jan Stips bezocht opnieuw de Wier in Koarnjum op vrijdagavond 19 januari 2018 en dat was wederom goed voor een volle bak.

The NITS toeren op dit moment volop door Nederland (en in Europa in de maand mei) en toch vond hij de tijd om ook tussendoor soloconcerten te verzorgen.

Genieten van heel wat jaren popgeschiedenis, door Robert Jan toegelicht in een muzikaal college op de piano in dit huiskamertheatertje.

Een brede muziekkeuze uit een enorm repertoire waar hij voor een dankbaar publiek uit putte, mede ook door de verzoekjes die hij speelde. Want ja: dat is een ijzersterke formule: Stips Solo, met de mogelijkheid verzoeknummers aan te vragen.

Van Supersister tot de allerlaatste NITS cd “Angst”. Genieten optima forma…

We gaan weer op herhaling RJ, Tot ziens @ De Wier, veel dank! Bob

 

Een extra voorstelling van “It jierdeifeest fan juffer Sophie” @ De Wier op dinsdagmiddag 9 januari 2018. Dat was (wederom) zeer geslaagd, dank aan Yvon Wolfslag van De Túnmanswente in Koarnjum (hier om de hoek) die dit verslagje heeft geschreven…:

“Ouderenproject Ontmoeten & Koken”

De deuren van doarpshûs De Bining in Koarnjum stonden dinsdagmiddag 9 januari 2018 weer open voor de deelnemers van het ouderenproject Ontmoeten & Koken in Jelsum en Koarnjum.

Die kwamen om 15.00 uur en konden elkaar de beste wensen overbrengen onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers erbij, gebakken door één van de vrijwilligers!

Op het programma stond voor deze middag een verassing gepland en om 16.00 uur was het dan zover, met z’n allen liepen we naar het huiskamertheatertje De Wier in Koarnjum.

Daar werd door dorpsgenoten Titus Sinnema en Dety Rijpstra van Toanielselskip Vriendenkring Jelsum-Koarnjum-Britsum het stuk ‘It Jierdeifeest fan juffer Sophie” (Dinner for One) opgevoerd. Een groot succes!

Na afloop uiteraard gezellig eten met elkaar in Túnmanswente, een geslaagde start van het nieuwe jaar!

Vrijdagavond 5 januari 2018 – Nieuwjaarsconcert door “Beano”:

De glazen voor het welkomstdrankje stonden al klaar voor het publiek …En zo was er alweer het eerste concert @ De Wier in dit nieuwe jaar 2018!

Die eer was toebedeeld aan de geweldige band Beano die er een feestje van wist te maken. In 2 prachtige sets werd de muzikale sfeer mooi opgevoerd en het publiek genoot! Muziek van Neil Young, John Wright, Bruce Springsteen en natuurlijk Creedence Clearwater Revival passeerden de revu, maar er was ook werk te horen van van Lody Franzen’s solo-cd “45 High Street”.

Een pracht van een schijf is dat trouwens, opgenomen in de Face Sound Studio (Lemmer) van Joop en Riet van der Linden. Een aanraderrrr, maar dit terzijde…

Deze avond was het weer een volle bak. Menno, Thys, Lody en Jan, jullie waren top, erg bedankt daarvoor en ik ga jullie zeker weer een keertje programmeren in dit huiskamertheatertje. Oant letter en in prachtig nijjier 2018 tawinske, fan Bob

 

Vrijdag- en zaterdagavond 22 & 23 december 2017: 

Combi-avond @ De Wier’, met voor de pauze de Friese uitvoering “ It jierdeifeest fan juffer Sophie” (spiele troch Dety Rijpstra & Titus Sinnema út Koarnjum) van de beroemde één-acter “Dinner for One’. Prachtig spel van deze twee acteurs tot groot en hilarisch vermaak van het publiek dat zich had verzameld in de huiskamer.

Na een verhuispauze was het, onder het genot van een biertje, wijntje of frisje, genieten van heerlijke Friese bluesmuziek in het theatertje: op deze avonden speelden ‘De Mûntsen fan’e Jagtlust’ een prachtige set van rauwe, maar ook gevoelige Friese blues, waar het publiek van jong tot oud enorm van genoot. Veel dank aan Jaap Hijma, Theo Santema en ‘last but not least’ Jacob de Boer, die prachtig in vorm was met zijn fraaie stem en supermooie mondharmonica-bijdragen!

Veel dorpsgenoten uit Koarnjum waren naar De Wier gekomen om deze bijzondere (uitverkochte) avonden bij te wonen, veel dank daarvoor, oant oare kear! Bob @ De Wier

  

Zondagmiddag- en avond 17 december 2017: “Krystreizgers”

In de kerstsfeer komen …? Dat lukte zeker met de “Krystreizgers” op zondag 17 december 2017 met een dubbelconcert! In hun muzikale koffers nam dit vocale kwartet (wat kleurden deze stemmen mooi bij elkaar) het publiek mee op reis naar het land van de kerstliedjes, afkomstig van over de hele wereld, gezongen in het Fries, Engels, Nederlands en Frans … De toehoorders zongen enthousiast mee en hadden een pracht van een concert meegemaakt. Dank aan Marijke Rodenburg, Frederike Kleefstra, Klaas de Vries en Jan van Erp, die dit programma muzikaal wonderschoon begeleidde op de piano. Op naar de feestdagen, proost en … voor herhaling vatbaar!

   

Vrijdagavond 8 december 2017: “Stockholm! of in inkele reis sabeare” werd deze avond gespeeld @ De Wier (uitverkocht), deze keer niet in het theatertje zelf maar ‘gewoon’ in de huiskamer waar het stuk voor bedoeld is. De tekst is van Tjerk Kooistra. Inez Timmer en Wiebe Kaspers in topvorm in een absurd verhaal dat onder je huid kruipt … heftig, emotioneel, aandoenlijk, een indrukwekkende avond was dit waar emotie, spanning, frustratie en verdriet samenkomen, een voorstelling waar het publiek erg van genoot. Veel dank aan Inez en Wiebe voor dit prachtige spel, maar ook aan lichtman Jan Binne Dijkstra die het sfeervol belichtte.

Zaterdagavond 25 november 2017 was “Jolly F” te gast @ De Wier … en dat was heerlijk genieten: SoulJazz in ‘optima musicala forma’ met een combi soul, latin, jazz & funk. Dank Jolanda & Frits, ik kijk uit naar de CD! Bob

Vrijdagavond 10 november j.l. trad de jonge gitaarvirtuoos Thijs Kevenaar uit Leeuwarden op in dit theatertje. Hij had een breed klassiek muziekrepertoire voor deze avond uitgekozen dat door het publiek zeer enthousiast werd ontvangen. Verstilde snaarklanken in een muisstil theatertje, heel bijzonder allemaal! Bovendien trakteerde Thijs zijn toehoorders op interessante inleidingen wat betreft zijn gekozen stukken: een soort van muzikaal theatercollege waar een ieder zichtbaar van genoot.Dit was bijzonder allemaal Thijs, dank daarvoor, ik hoop je weer eens uit te nodigen! Bob

Op haar tournee door Friesland bracht Mademoiselle Coco Chanel opnieuw een bezoek aan huiskamertheater De Wier op vrijdagavond 27 oktober 2017. En ook nu bleek dit weer een groot succes te zijn in een uitverkocht theatertje! Vakmanschap van de veelzijdige Inez Timmer die op een prachtige wijze het leven met al zijn hoogte- en dieptepunten van deze extravagante mode-icoon neerzette op de planken. De eerste acte: van weeskind uit het klooster Aubazine tot bijna Hertogin van Westminster … en in de tweede acte: oorlog en spionage, hoon en spot en een ongelooflijke come-back in de geschiedenis van de mode. Een pracht van een voorstelling die zeer succesvol blijkt te zijn, super Inez! Dank hiervoor…

 

Op zondagmiddag 22 oktober 2017 vond er een bijzonder evenement plaats: “In Baskyske literêre middei yn húskeamerteater De Wier”, een initiatief van Syds Wiersma i.s.m. ‘Concerts & More @ De Wier’.  Prachtige poëzie, interessante interviews en gitaarklanken vulden het theatertje op deze middag. Het publiek reageerde erg enthousiast op dit initiatief. Medewerkenden waren Bart Kingma, Gerard de Jong, Syds Wiersma en de baskische schrijver/dichter Eneko Aizpurua Urteaga. Gitaarmuziek werd verzorgd door Thijs Kevenaar en de presentatie was in handen van Karen Bies. Allen heel hartelijk dank voor deze unieke middag!

 

Vrijdagavond 6 oktober 2017: Ella and her man:

En dan was er gister die regenachtige herfstavond … met een geweldig concert @ De Wier! Ella de Jong en Herman Woltman trakteerden het publiek op een pracht van een avond met mooie Engelse, Friese en Nederlandse liedjes, muzikaal aan elkaar verbonden door geweldige zang, gitaar, trompet en melodica. Veel werk van hun CD ‘Stay for a while’, maar ook veel nieuwe songs. De bezoekers reageerden enthousiast op ‘Ella and her man’. Een intieme sfeer met een muzikale lach en een traan. Dank Ella en Herman en tot een volgend optreden! Bob

Vrijdagavond 15 september 2017: Two Faces:

“Two Faces” oftewel Jos Harteveld en Eddie Mulder traden vrijdagavond 15 september op in een uitverkocht huiskamertheatertje. Hun geweldige ‘covers’ verrasten het enthousiaste publiek: een pracht van een overzicht uit de geschiedenis van de rock passeerden op een bijzondere wijze de revue. Dank Eddie en Jos!

 

Vrijdagavond 1 september 2017: FRISICANA (Douwstra, Wilkens & Smit):

Afgelopen vrijdagavond 1 september gaven Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra een TRYOUT @ De Wier van hun nieuwe programma “FRISICANA” en dat bleek op deze avond al een succesvolle start te zijn van hun tour (premiëre op zaterdagavond 9 september 2017 in Burgum @ de Pleats, er zijn nog kaarten …). Het publiek reageerde erg enthousiast! Veel succes met FRISICANA heren, geweldig om jullie hier te hebben in Koarnjum en tot later in het theater! Bob.

Op zaterdagavond 17 juni 2017 werd het eerste seizoen  2016-2017 muzikaal afgesloten van “Concerts & More @ De Wier” in Koarnjum. De Friese troubadour Gurbe Douwstra kwam voor een soloconcert op deze zwoele zomerse avond naar deze nieuwe locatie op de terp naast de kerk en sloot daarmee een eerste reeks van 16 muziekconcerten, kleine theatervoorstellingen en lezingen af (zie hieronder).

In december 2016 startte dit huiskamertheatertje met een try-out met klassiek gitarist Jan Bartlema en vele andere muzikanten en sprekers volgden,  o.a. Grytz & Grize, DRIFT, Andries Kobus & Jan van Erp, Eddie Mulder, TRUST, Piet Kok & Roelof Reineman, Bennie Huisman, Klatwerk3, Inez Timmer, De Mûntsen fan’e Jagtlust, Weima & vd Werf, Robert Jan Stips, Bearn en Jitske Bylker en de SMAMF.

In totaal kwamen er 416 belangstellenden op af wat een opmerkelijk mooi en goed aantal is, er kunnen namelijk per evenement zo’n 32 bezoekers in en blijkbaar voorziet het huiskamertheatertje in een grote behoefte.

Initiatiefnemer en uw gastheer Bob kijkt dan ook met een tevreden gevoel terug op dit afgelopen 1e seizoen en opent de deuren dan weer komende september van dit jaar. Op 15 september bijten dan de  muzikanten Jos Harteveld en Eddie Mulder  als het duo “Two Faces” de spits af. Maar eerst is er nog een extra voorstelling …. Gurbe Douwstra, Piter Wilkens en Marcel Smit verzorgen dan een try-out @ De Wier van hun nieuwe muziekprogramma “Frisicana”. Dit concert is al uitverkocht!

Verwacht worden verder o.a. Ella & her man, Thijs Kevenaar, Wybe Kaspers & Inez Timmer en opnieuw Robert Jan Stips. Zie daarvoor verder de agenda.

Publiek en uitvoerenden: dank voor dit prachtige eerste seizoen!

Bob

Zaterdagavond 17 juni 2017: de Friese troubadour Gurbe Douwstra:

op deze laatste zomerse muziekavond van dit eerste seizoen @ De Wier trad Gurbe Douwstra solo op voor een volle bak.Hij putte uit zijn repertoire van zijn 3 cd’s (en beloofde dat de 4e eraan komt …) maar speelde ook een paar nieuwe nummers voor een aandachtig en enthousiast publiek. Liedjes met een brede glimlach en liedjes met een traan, mooi begeleid op zijn gitaar: de troubadour op zijn best in een intieme setting. Dank daar voor Gurbe! Ook dank aan het publiek, dit eerste seizoen is mede daardoor succesvol van start gegaan op deze nieuwe locatie: 16 voorstellingen alweer met in totaal 416 bezoekers: op naar de volgende ronde met lezingen, theater en concerten  in september! Wens iedereen een mooie zomer toe, oant letter! Bob

Zaterdagavond 27 mei 2017: “Huiskamergesprekken” met Jetske & Bearn Bilker:

Afgelopen zaterdagavond 27 mei waren 2 bijzondere gasten uitgenodigd om naar De Wier in Koarnjum te komen voor een bijzonder ‘huiskamergesprek’: Jetske en Bearn Bilker. Onder leiding van gespreksleider Geart de Vries ontstonden prachtige en innemende gesprekken en verhalen over het gehecht zijn aan Fryslân, de invloed van een gereformeerde jeugd, de passie voor het schrijven en de liefde voor onderzoek. Broer en zus gaven op een heel persoonlijke manier een beeld van hun leven van vroeger tot nu, van en over elkaar. Het aandachtige publiek kon aan het einde van de avond vragen stellen aan deze twee bijzondere persoonlijkheden. Veel dank aan Jetske, Bearn en Geart!

Zaterdagavond 13 mei 2017: “Bob Dylan 75” met Piet Kok en Roelof Reineman:

een uitverkochte tent met twee top-muzikanten! Het (meezingende) publiek genoot zichtbaar van dit prachtige programma met muziek van ‘Nobel Prijs Winnaar’ Bob Dylan. De meeste songs die werden gespeeld kwamen uit de jaren 60 en 70. Piet en Roelof coverden deze nummers op hun eigen muzikale manier en dat was verrassend en boeiend … dank heren!

Vrijdagavond 12 mei 2017: “Ofskie & Nij Begjin”:

een besloten avond voor de gereformeerde & hervormde kerken Jelsum, Cornjum en Britsum. Dit i.s.m. De Tünmanswente en theatertje De Wier. Op deze avond trad na het diner in de Tünmanswente muzikant Bennie Huisman solo op in het huiskamertheatertje met een boeiend programma vol met mooie liedjes, fraaie gedichtjes en humorvolle verhaaltjes tussendoor!

  

Zaterdagavond 29 april 2017: Lezing Stichting Missing Airmen Memorial Foundation.
door Douwe Drijver en Alexander Tuinhout.

In deze dagen voor 4 & 5 mei organiseerde het kleinste huiskamertheatertje van noordwest Friesland een lezing van de S.M.A.M.F. over de luchtoorlog boven deze provincie in de jaren ’40 – ’45.
Op deze interessante avond werden twee ‘crashes’ professioneel besproken en toegelicht, namelijk de Short Sterling die neerkwam in de oorlogsjaren bij Blija en het neerstorten van de Halifax bij Spears.
Ook werd de functie en de rol van vliegbasis De Fliegerhorst bij Leeuwarden in deze periode toegelicht. Erg boeiend allemaal!
En uiteraard werden de activiteiten van deze bijzondere Stichting Missing Airmen Memorial Foundation op deze avond toegelicht.
Voor meer info over ‘Luchtoorlog Friesland 1940 – 1945 ‘
zie deze site:
http://www.luchtoorlogfriesland.nl/
Veel dank Alexander en Douwe!

 

Zaterdagavond 22 april 2017: TRUST @ De Wier

Easy listening, blues en soft soul waren de voornaamste muzikale elementen, maar de intensiteit waarmee het materiaal live werd gebracht op deze sfeervolle avond @ De Wier mag bijzonder worden genoemd!  Met een beperkt instrumentarium, prachtige harmonieën en fraaie melodieën liet deze Drentse groep een geweldige indruk achter bij het publiek in een uitverkocht theatertje. Dus … Trust komt terug @ De Wier, Iets voor de liefhebber van melodieuze en harmonieuze, akoestische ‘luisterpop’!  Dank Joan, Bert, Jan Doeke en Fred!

 

Vrijdagavond 7 april 2017: Grytz & Grize @ De Wier

Grytsje Melchers en Douwe van der Werff waren te gast in het huiskamertheatertje en speelden twee prachtige sets met mooie luisterliedjes, zowel in het Fries, Engels en Frans… het publiek genoot zichtbaar en het duo zelf was haar nopjes … Prachtige sfeer, ze komen zeker terug naar Koarnjum. Veel dank G&G!

 

Vrijdagavond 24 maart 2017: Robert Jan Stips @ De Wier

Deze veelzijdige muzikant zette weer een prachtige muzikale avond neer, deze keer in Koarnjum voor een uitverkocht theatertje. Robert Jan nam de bezoeker via zijn pianospel mee op zijn muzikale reis: van Supersister tot de NITS, van Sweet d’Buster tot Fabelhaft en alles daar tussen in. Wat een avond! Maar hij komt gelukkig weer terug: vrijdagavond 19 maart 2018 …

  

Vrijdagavond 10 maart 2017: KLATWERK3 @ De Wier:

 

“Een muzikaal jazz-avontuur, met ruimte voor reflectie” … en dat was het! Jazz …? Meer dan dat! Pracht van een avond met Boelo, Ruud en Ancel. De vonken sprongen er van af. Voor publiek een meer dan geslaagde avond. KLATWERK3: super bedankt, ook voor het prachtige ‘New York’ en tot de volgende gig @ De Wier.

Zaterdagavond 25 februari 2017: gitarist Eddie Mulder ‘solo’:

  

Een 2e concert van meester-gitarist Eddie Mulder, maar deze keer dan in Koarnjum. Een avond met prachtige gitaar-luister-muziek. Eddie speelde veel stukken van zijn 2 cd’s ‘Horizon’ en ‘Dreamcatcher’, maar ook enkele composities die dit najaar verschijnen op een nieuwe CD. Het publiek reageerde deze avond opnieuw enthousiast en stelde hem veel vragen over zijn passies, zijn muziek en … zijn prachtige gitaar. Eddie komt terug in dit theatertje, samen met Jos Harteveld als het duo “Two Faces” op 15 september 2017. It was a beautiful night Eddie & Rosita, thanks!

Zaterdagavond 11 februari 2017: “Mademoiselle Chanel” van en met Inez Timmer:

Prachtige levensverhaal over de Franse excentrieke mode-icoon Coco Chanel, op sublieme wijze gebracht door Inez, volle bak dus een succesvolle avond! Mooie teksten en liedjes, voor het publiek een meer dan aangename voorstelling door deze veelzijdige artieste. Daarom volgt er nog een extra optreden en wel op 27 oktober van dit jaar in dit huiskamertheatertje. Aanmelden kan nu al.

   foto’s: Bob de Boer & Durk Fennema

Zaterdagavond 21 januari 2017: De Mûntsen fan ‘e Jagtlust:

Deze ” hedendaagse monniken’ zetten een geweldige avond neer @ De Wier voor een enthousiast publiek. Theo Santema, Jaap Hijma en niet te vergeten  zanger en virtuoos mondharmonicaspeler Jacob de Boer zetten twee prachtige sets neer met eigen werk en covers, dit alles uiteraard in het Fries.Voor herhaling vatbaar …

Zaterdagavond 14 januari 2017: Weima & v.d.Werf spelen speciaal voor ‘De Flapút’.

Een muzikaal feestje werd het voor alle medewerkers van dorpskrant ‘De Flapút’ op deze besloten avond. Een volle bak, genieten van popmuziek door de jaren heen met rasmuzikanten Anno en Reinout!

  

Zondagmiddag 8 januari 2017: matineeconcert door zanger Andries Kobus en pianist Jan van Erp.

Een extra concert vanwege de opening in dit weekend van het kleinste huiskamertheatertje van noordwest Friesland: heerlijke ontspannende, jazzy luistermuziek door Jan en Andries. Ook weer een volle bak en veel enthousiaste reacties op de muziek en het theatertje.

   

Vrijdagavond 6 januari 2017: officiële opening van ‘Concerts @ More @ De Wier’ in Koarnjum!

Op deze bijzondere avond de doorstart van het succesvolle huiskamertheatertje: in aanwezigheid van wethouder mevr. van der Meulen van de gemeente Leeuwarderadeel en een volle bak. Een perfecte rockavond met de band DRIFT van Eric Ennema! Dank aan Maarten, Hans, Eric, Gerco, Rinske en publiek, het was super! Dat smaakt naar meer …

 foto: © Wim Vos  foto: Bob de Boer

Zaterdagavond 17 december 2016: ‘Try Out’ met klassiek gitarist Jan Bartlema:

Jan-Bartlema-credits-site

Op deze avond was deze snarenviruoos uitgenodigd om het theatertje @ De Wier in Koarnjum te introduceren bij het publiek. Met de verbouwing net achter de rug een perfecte avond! De puntjes op de i komen wel goed … dank aan muzikant Jan, Janske (goeie tip …!), Gerk, Klaas, Ale, Jaap & Jan, Sietse en Jan Binne!

586-site  Selfie Saskia Laroo 1

Saskia Laroo & Guests @ It Heech, zaterdagavond 17 juni 2016, het laatste concert in Ferwert.

“Ik hoopte dat het een feestje zou worden … en dat werd het!”

Na het optreden die middag in ‘Noarderwyn’ (Omrop Fryslân) een spetterend laatste concert van het derde seizoen van ‘Concerts & More @ It Heech’ op deze locatie. Een betere afsluiter kon het niet worden: Saskia Laroo, Warren Byrd en special guest Daniël Patriasz maakten er een topavond van. Heel veel dank daarvoor! Ook dank natuurlijk aan u, geacht publiek. Op naar Koarnjum in dit najaar, see you there!

Vrijdagavond 27 en zaterdagavond 28 mei 2016 reisde Robert Jan Stips opnieuw af naar het muziekterpje in Ferwert. Zijn 2 solo-concerten in het vorige seizoen waren zo succesvol dat een ‘return @ It Heech’ op veler verzoek  niet kon uitblijven. Twee geweldige avonden waarin Robert Jan’s muzikale verleden en heden uitgebreid aan bod kwamen. Dat vraagt om meer … tzt in Koarnjum!

Robert-Jan-Stips-6-site  Bob-&-Robert-Jan-1-sepia-si foto © Marinus Knap

Zaterdagavond 14 mei 2016: gitarist Eddie Mulder ‘solo’: ter promotie van zijn laatste cd ‘Dreamcatcher’ was Eddie te gast @ It Heech. Prachtige sfeervolle gitaarmuziek, het publiek werd ook getrakteerd op enkele nieuwe composities die op zijn volgende cd ‘Horizons’ komen te staan. En tot slot: een soort van ‘masterclass’ van deze snarenviruoos n.a.v. van veel nieuwsgierige vragen uit het aandachtige publiek, super Eddie! Een bijzonder avond…

Eddie-Mulder-1-credits-site  Masterclass-1-site

Zaterdagavond 30 april 2016: lezing SMAMF: Alexander Tuinhout (l) en Douwe Drijver (r) van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation verzorgden voor de 2e keer in een bomvol theatertje een boeiende lezing over verschillende vliegtuigcrashes boven Friesland in WO II. Een stichting met een heel bijzonder doel …! Zie daarvoor: Luchtoorlog Friesland

SMAMF-3-site   SMAMF-2-site

Zaterdagavond 23 april 2016: Marcel Smit & De Hiele Hannel: een topavond met topmuzikanten! En wat een sfeer in het theatertje … Wander, Wilt en Marcel waren goed op dreef, maar ook gastmuzikant Gerrit Swart (tin whistle) liet van zich horen op deze avond: van fraaie luisterliedjes (solo Marcel) tot blue grass meeswingers. Veel dank allen en graag tot op een ander optreden!

SONY DSC  Concert-solo-sitejpg

Zaterdagavond 9 april 2016: Jaap Louwes: Deze Friese troubadour stond al lang voor programmering op het verlanglijstje … Een mooie selectie uit het uitgebreide repertoire van Jaap werd voor een aandachtig luisterend publiek gespeeld, uiteraard met veel humor gebracht! Een sfeervol huiskamerconcert met ‘akoestyske rock & roll’, Jaap bedankt hiervoor!

Jaap-Louwes-credits-2-site  Jaap-Louwes-5-credits-site

Zaterdagavond 26 maart 2016: Accordéon Mélancolique. Een prachtige avond gevuld met sfeervolle accordeonmelodieën,.. Chérie de Boer en Jean Pierre Guiran op hun best in een muisstil huiskamertheatertje! Veel nieuwe stukken van hun (alweer) 7e CD ‘Aquarelles’, maar natuurlijk ook veel andere muziek met invloeden uit o.a. de blues, Zuid-Amerikaanse, Franse, klassieke en volksmuziektradities. Eén en ander werd afgewisseld met chansons, korte gedichten en citaten. Die ochtend waren ze ook te gast in het live-programma “Op & Ut” van Douwe Heeringa (Omrop Fryslân) vanuit café De Bak in de Blokhuispoort-gevangenis.

AM-1-site  Op-&-Ut-1-credits-site

Zondagmiddag 28 februari 2016: “Folk @ It Heech”, voor de 2e keer een ‘Open Podium’ met optredens van Celtic Winds, Lolle & Friends, Rayana en een gezamelijke sessie met Irish instrumentals. Dat was genieten van heerlijke en vrolijke muziek, uitgevoerd door enthousiaste muzikanten uit Ferwert e.o.!

Celtic-Winds-1-site Rayana-1-site Celtic Winds & Rayana

Zaterdagavond 20 februari 2016: De sofa van Cleo & Lex stond deze avond @  It Heech … een muzikale tragiekomedie overrompelend mooi gebracht door Julia van de Graaff en Anne Zwaga. Zoiets  moet je gewoonweg ondergaan …! Deze avond werd georganiseerd ism ‘Blau Hynder’.

Cleo-&-Lex-3-site  Cleo-&-Lex-6-site

Zaterdagavond 13 februari 2016: Gerard Kroese presenteerde nog een keertje zijn lezing ‘Trektocht door Mongolië’ die hij zelf organiseerde voor het “NKBV” in 2008. Wederom een uitverkocht huiskamertheatertje en wederom een aandachtig publiek dat genoot van fraaie foto’s en uitleg van Gerard … een bijzonder (mooi) land … dus op naar Mongolië…?!

Gerard-Kroese-4-site   SONY DSC

Vrijdagavond 22 januari 2016: Marjolein Meijers ‘opnieuw’ @ It Heech, maar nu met het programma ‘Oud en Nieuw’. En wederom: een groot succes en natuurlijk een uitverkocht theatertje, waarvan de bezoekers deze avond weer hebben genoten van groot muzikaal vakmanschap en mooie verhalen… Marjolein, Walter en Otto: het was super(gezellig) en tot ziens in januari 2017 met jullie programma “Muziek”!

Marjolein-Meijers-2-credits site  Instruments-1-site

Vrijdagavond 8 januari 2016: Nieuwjaarsconcert met Edouard, die opnieuw het publiek in zijn armen sloot met prachtige gecoverde Franse chansons, maar ook met enkele nummers van bijvoorbeeld Leonard Cohen. Af toe een traan, maar ook veel humor op deze avond, mede door de prettige en charmante presentatie van deze innemende persoonlijkheid. En … een nieuw optreden @ It Heech zit alweer in de pen…!

Edouard-1-pr-site

Zondagmiddag 20 december 2015: Klassiek kerstconcert met barokensemble  “Florilegium Pelargonium”. Een middag in kerstsfeer: alvast als muzikaal voorproefje op de feestdagen, met composities van o.a. Händel, Roman en de Lalande. Fijne sfeer, fraaie muziek, tekst en uitleg over de componisten en de instrumenten in een uitverkocht theatertje, dank aan Hans, Geralda, Greet en Truus!

FP-1-site

Zaterdagavond 12 december 2015: de 2e Nøørse avond in Ferwert met de Friese meesterverteller en schrijver Douwe Kootstra. Wederom een succesvolle avond met een enthousiast publiek: trollenverhalen, ondeugende sprookjes, pianomuziek van Grieg, het ‘Noors Fantasy Project’, reisverhalen …en als toegift een lekkere wafel en dat alles ‘speelde zich af’ in dit mooie Scandinavische land Nøørwegen. Douwe, Piet, Oeds en Oane: veel dank hiervoor!

Douwe-Kootstra-1-site

Zaterdagavond 28 november 2015: “Muziek en Poëzie” met Cees Hiep en Syds Wiersma. Voor de eerste keer deze combinatie @ It Heech: prachtige poëzie van Syds en fraaie pianoklanken van Cees daarbij. Bijzonder was het 2e deel van deze avond: unieke historische  beelden uit het Fries Film Archief met het Friese paard als stralend middelpunt, muzikaal geïllustreerd door Cees achter de oude piano(la). Een uitverkocht theatertje en dus wordt er nu al weer nagedacht over een vervolg.

Syds-en-Cees-3-site  Syds-en-Cees-1-site

Vrijdagavond 13 november  en zaterdagavond 14 november 2015: “Robert Jan Stips Solo @ It Heech”. Twee maal een uitverkocht theatertje met muzikale duizendpoot Robert Jan Stips die het publiek trakteerde op een kijkje in zijn muzikale encyclopedie die rond de 400 popsongs bevat! Verzoekjes werden van te voren door het publiek bij hem aangevraagd en kregen op deze twee avonden een uitgebreide toelichting: van Supersister tot de NITS uiteraard. Mooie muzikale avonden dus in een sfeervol uitgelicht  “It Heech” (dank aan Jan Binne Dijkstra) inclusief staande ovaties. Prachtige songs op de piano uitgevoerd door deze bijzondere popmuzikant. Voor herhaling vatbaar in 2016 … Robert Jan: het was superrrr(sister), erg bedankt!

Deze avond kreeg een extra vrolijk tintje: Klaas Vellema uit Hallum was de 1000e bezoeker van het theatertje en werd in de bloemetjes gezet. Ook kreeg hij een vrijkaartje aangeboden voor een concert of lezing naar keuze.

Robert-Jan-Stips-4-credits-     1166-site

Zaterdagavond 6 november 2015: TRANS4, de nieuwe band van Eddie Dijkstra. Een combi van primeur en try-out in het huiskamertheatertje en een muzikale verrassing daaraan toegevoegd: special guest zangeres Frederike Kleefstra uit Ferwert! Fraaie avond met nieuw en oud werk van deze Canadees Friese singer-songwriter. Dank aan Igor, Jan, Ted, Eddie en Frederike, mede namens het enthousiaste publiek!

TRANS4-credits-site-blauw  Frederike-Kleefstra-1-site

Zaterdagavond 17 oktober 2015: Wiebe Kaspers met het theaterprogramma “It Frije Lân”. Samen met Daan Slagter en Fabian den Hollander werd door Wiebe een prachtige avond verzorgd op deze terp. Scherpe teksten, stevig muzikaal werk, improvisaties, mooie theaterluisterliedjes …  en Inclusief jazz-appels!

Jazz-appels-site Met-bord-buiten-site

Zaterdagavond 10 oktober 2015: “Ella and her man” streken neer @ It Heech …:  intieme muziek (jazzy composities)  in een intieme sfeer, een bijzonder huiskamerconcert met Ella de Jong (zang, melodica, trompet) en Herman Woltman (gitaar). Wat een hoog muzikaal niveau, dat is dus echt uitkijken naar de nieuwe cd die in de maak is van dit duo! zie ook Ella and her man

Ella-and-her-man-1-pr-site  Ella-and-her-man-pr-site

Op zondagmiddag 20 september 2015 was er een muzikaal feestje @ It Heech … Jack Bottleneck en Johan Keus presenteerden de nieuwe cd “Lost and Found” voor een select publiek. Initiatiefnemer en executive producer Willem de Vries leidde één en ander in, een geweldig concert volgde en de sfeer was optimaal!  Met medewerking van gastmuzikanten Koop Hofman (gitaar) en Paul Bergman  (keyboards) werden alle tracks deze middag onder de aandacht van het enthousiaste publiek gebracht..

In juni 2014 zijn de meeste tracks van deze nieuwe digitale schijf opgenomen in dit huiskamertheatertje vanwege zijn uitstekende akoestiek. Geluidsman Martijn Engbrenghof nam alles op en maakte er uiteindelijk iets fraais van …

Jack Bottleneck – Lost and Found / Blue Company-BCD 15224, zie ook Jack Bottleneck.

Jack-outside-1-zwwit-kader foto: © Bob de Boer        The-Band-site Publiek-totaal-site foto’s: Hinke Veenstra © HinkeCato

Zondagmiddag 13 september 2015 streek de Friese SWALK 2015 tour neer @ It Heech en voor een uitverkocht huiskamertheatertje traden op: theatermaakster Dette Glashouwer, zanger-pianist en presentator Wiebe Kaspers met zijn medemuzikanten Daan Slagter en Florian den Hollander, schrijvers/vertalers Jarich Hoekstra en Harke Bremer. Een pracht van een culturele middag met theater, muziek, poëzie en interessante interviews over het thema “JILD”. SWALK toert nog door Fryslân t/m zondag 20 september 2015. Zie SWALK 2015

Swalk-vlag-@-It-Heech-site  Wiebe-en-Dette-site  Interview-1-site  Wiebe-Kaspers-1_bewerkt-sit

 

  

 

 

Concerten en evenementen in het afgelopen 1e & 2e seizoen:

(alle foto’s © Bob de Boer)

SONY DSC De ‘start’ met Eric Ennema ‘Solo’ @ It Heech, 07-09-2013

Wijnproeverij-PR-site-jpeg Wijnproeverij @ It Heech, verzorgd door “Excluvin” Alex van der Wal, 29-09-2013

The-Oak-and-the-Ash-3-PR-si the Oak and the Ash met een sfeervol herfstconcert @ It Heech, 12-10-2013

 

Son-Pape-Saskia-Warren-1-pr

“Lady Miles of Europe”  trompettiste Saskia Laroo, pianist Warren Byrd, percussionisten Pape Seck en zoon Ouzin, een spetterende jazzy night @ It Heech, 01-11-2013

SONY DSC De jonge marimba- en percussievirtuoos Coen Dijkstra (Prins Claus Conservatorium Groningen) tijdens een innemende en muzikaal prachtige avond @ It Heech, 16-11-2013

De-Ster-1-jpeg-site De 1e lezing @ It Heech: oud conservator van het Eise Eisinga Planetarium (Franeker) Henk Nieuwenhuis hield een ‘fonkelende’ lezing over ‘De Ster van Bethlehem’ op 14-12-2013.

Robert-Poortinga-3-site Klassiek pianist Robert Poortinga uit Damwoude  verzorgde een indrukwekkend en succesvol (kerst)concert voor een uitverkocht ‘Concerts & More @ It Heech’ op 21 december 2013.

SONY DSC Luisterliedjes met inhoud, gevoel, warmte en … herkenning: een adembenemende avond met prachtige muziek, dat gaf “Mooi Wel!” op 18 januari 2014 @ It Heech.

Linde-en-Bert-3-PR-site Pure folk @ It Heech op 15 februari 2014 van singer-songwriter Linde Nijland en haar begeleider Bert Ridderbos. ‘Kijken, luisteren & genieten’ waren de ingrediënten op deze bijzondere avond, verzorgd door de top onder de folkmuzikanten in Europa (en zelfs ver daarbuiten …).

Douwe-Kootstra-3-spot-PR Schrijver/meesterverteller Douwe Kootstra … men kon een speld horen vallen tijdens dit optreden @ It Heech op 22 februari 2014. De combinatie van sprookjes, volksverhalen en voordracht uit eigen werk boeide het aandachtige publiek van begin tot eind op een uitverkochte avond in dit theatertje.

Beano-PR--site “Americana’ van de bovenste plank uit de Friese Westhoek: Beano met een fantastisch concert @ It Heech op zondagmiddag 16 maart 2014, bedankt (vlnr) Peter, Lody, Thys en Jan!

Tseard-5-A-site Tseard-en-Frederike-250-A-s “Rijk & Beroemd”: een prachtige uitvoering van dit 1e solo-programma van Tseard Nauta voor een enthousiast publiek @ It Heech op zaterdagavond 4 april 2014… en dat leverde ook de 250e bezoekster op van dit 1e seizoen: Frederike Kleefstra uit Ferwert! De rode loper lag al klaar …

Entree-theatertje-1-site

Virtuoze muziek, virtuoze muzikanten … Hannah Salo (cello) uit Zweden en Robert Poortinga (piano) uit Damwoude zorgden voor een adembenemende klassieke avond @ It Heech op 19 april 2014 in een uitverkocht theatertje. Van grote klasse …!

Robert-Poortinga-rehearsal-  SONY DSC Robert en Hannah tijdens de repetitie @ It Heech …

Marjan-Vroom-1-site-PR Op vrijdagavond 25 april 2014 gaf Marjan Vroom tekst en uitleg over haar afstudeerproject “Gras upt werp” over de geschiedenis van het kwelderlandschap Noord Friesland Buitendijks (Universiteit Groningen, 2013). Er was grote belangstelling van bewoners uit de wijde omgeving, belanghebbenden, lokale en provinciale politici en andere geïnteresseerden. Behalve de interessante lezing van Marjan zelf was er ook tijd en ruimte voor veel vragen en (uitgesproken) meningen op deze bijzondere avond @ It Heech.

Prachtige Franse chansons door Edouard gebracht op zaterdagavond 10 mei, het publiek ‘kon een speld horen vallen’. Een avond vol muziek, humor, wijn en kaas uit Frankrijk … een uitverkocht concert!

Edouard-4-PR-site

Op zaterdagavond 14 juni 2014 vond alweer het laatste concert plaats van het eerste seizoen “Concerts & More @ It Heech”. Vreemd volk over de vloer van het  theatertje … Frjemd Folk gaf het publiek een sfeervolle avond cadeau met Keltische zang en … dans! Prachtige afsluiter na een succesvolle reeks concerten en lezingen: 12 concerten (en ééntje op Ameland), 3 lezingen en één wijnproeverij… totaal 366 bezoekers, oefff… Iedereen heel erg bedankt hiervoor, zowel “publiek als optredende kunstenaars”!!!

Frjemd-Folk-buiten-3-sepia-

Maar een extraatje mocht niet ontbreken… !!!

Johan-guitar-4-dd-sepia-PR-   Jack-banjo-1-kader-sepia-PR  Marthijn-audio-2-sepia   Willem-de-Vries-1-spot-dd-P

Zaterdag 28 juni werden er CD opnamen gemaakt @ It Heech van Jack Bottleneck, een geweldige muzikant die indrukwekkende muziek maakt: van pure rauwe blues tot prachtige bluegrass countrysongs. Samen met gitaarvirtuoos (!) Johan Keus werden unieke opnamen gemaakt door techneut Martijn Engbrenghof op en met vintage audioapparatuur: puur en … analoog!  Het idee kwam van Willem de Vries (Omrop Fryslân / Noarderwyn) ism ‘Concerts & More @ It Heech’. CD verschijnt in een later stadium, later meer daarover …: de presentatie daarvan vindt uiteraard plaats hier in Ferwert!

Marthijn-audio-credits-PR-s

Openlucht -theaterreis “Reis naar Wad” is alweer achter de rug … en het is succesvol geweest (28,29,30 augustus & 5,6 september 2014)

Theatertje “It Heech” werd in de afgelopen maanden als oefenruimte gebruikt door acteurs en muzikanten, maar ook als vergaderruimte voor de stuurgroep van dit bijzondere openlucht-evenement in deze streek. Een geslaagde samenwerking tussen de gemeente Ferwerderadiel en Keunstwurk.

Blauwe-parapluu-poster-voor

Madame Croche en componist Achille Claude Debussy bezochten It Heech op 21 september.

Madame Croche nodigde het publiek op deze avond uit om een kijkje te nemen in de Oosters ingerichte werkkamer van de componist Debussy. Een prachtige combinatie van verhaal, poëzie, zang en pianospel. Het publiek reageerde zeer positief op dit ‘totaal theater in mini-vorm’, uitgevoerd door Gea Passie en Johanan Havinga. Zie ook de data: 10 januari en 25 april 2015…

Madame-Chroche-3.jpg-PR-sit

Liza Bloem en Johan Doornenbal, 27 september 2014 

Werkelijk indrukwekkend … dit concert van jong zangtalent Liza Bloem en meestergitarist Johan Doornenbal. Jazzy en poppy songs van grote kwaliteit en een enthousiast publiek beaamde dit!

Liza-en-Johan-2.jpg-PR-site

Drift (met Eric Ennema), 11 oktober 2014

En dat spatte er van af … : een ronkende bass, strak slagwerk, ruige gitaarsolo’s en Eric ‘on vocals & guitar’… Drift op dreef met een geweldige stevige rockset @ It Heech! Theatertje werd rocktempeltje … hoezo ‘unplugged’?!

Drift-5-voor-site

Het Badalian Kwartet, zaterdag 25 oktober 2014

Het nog jonge Badalian Kwartet o.l.v. Anna Badalian verzorgde een melodieuze klassieke avond met 2 strijkwartetten van Mozart en Beethoven. Een uitverkocht “It Heech” genoot intens op deze sfeervolle avond, dank aan Anneke, Rosa, Greet en Anna!

Badalian-Kwartet-site1

Popduo Weima & vd Werf, vrijdag 7 november 2014

Op een Perzisch tapijt @ It Heech, alles in het fries, een CD voor iedere bezoeker en dat op een eeuwenoud terpje… Een vrolijke herfstavond waar alle liedjes van hun nieuwe CD werden gespeeld voor een enthousiast publiek. Mooie muziek, fraaie teksten en leuke verhalen tussendoor van Anno en Reinout. Veel dank en veel succes met deze CD “Yn it Frysk” heren!

Cartoon Weima & vd Werf   Weima-&-vd-Werf-4-site

“Excluvin” wijnproeverij door Alex van der Wal, 9 november 2014

Voor de 2e keer vond deze wijnproeverij plaats @ It Heech, dit keer muzikaal omlijst door zanger-gitarist Harry Goosensen. Voortreffelijke wijnen, geselecteerd door expert Alex, met natuurlijk het oog op de komende herfst- en wintertijd en daarbij veel nuttige en interessante informatie over wijnen in het algemeen. Een ieder genoot van de gezellige sfeer met een culinaire toegift na de proeverij. Volgend jaar november komt er een nieuwe proeverij … proost!

Alex-vd-Wal-site

 

Video-opnamen van Liza Bloem & Johan Doornenbal, 30 november 2014

Op deze koude en grijze zondagmiddag nam initiatiefnemer Jonathan Doornenbal enkele nummers (audio en video) op van Liza en Johan om daar uiteindelijk filmpjes van te gaan maken. Alle ingrediënten waren aanwezig om deze opnamen succesvol te laten verlopen: camera’s, licht, geluid, grime, catering, een warme kachel en … reserve gitaarsnaren!

Voor een indruk: zie http://youtu.be/rUmpf7sWVLw  en  http://youtu.be/mDIE6n5TVDc

LZ-8-PR-site  PR-Johan-snaar-1-sepia

 

Sinterklaasavond 5 december 2014: Saskia Laroo, Warren Byrd, Pape Seck & Rokhaya

Net zoals in 2013 verzorgde Saskia Laroo weer een swingende jazzy avond. Prachtige muziek in een geweldige sfeer in het huiskamertheaterje, een muzikaal feest! Deze keer was dochter Rokhaya van Pape Seck als ‘surprise” meegekomen. Volle bak … en wederom: een terugkeer van Saskia en haar begeleiders in 2015 naar It Heech!

the-band-1.jpg-site  Pape-Rokhaya-Saskia-pr-site

 

20 december 2014: Jan Bartlema’s kerstconcert

Op deze zaterdagavond een klassiek concert met prachtige gitaarklanken van o.a. Pieter v.d. Staak, Albinez, Villa Lobos en van Jan zelf … meesterlijk mooi … Heel veel prachtige reacties van het publiek @ It Heech deze avond. Jan komt terug in december 2015.

Jan-Bartlema-4-site-PR

 

10 januari 2015: It Heech Nieuwjaarsconcert door Robert Poortinga

Een pracht van een ‘stormachtige’ avond met deze klassieke meesterpianist. Veel ruimte ook voor tekst en uitleg over Robert zijn passie voor o.a. Mozart, Schumann/Listz en de hedendaagse componist Zwaag. Uitstekende start voor het nieuwe jaar 2015 … volle bak, dank Robert!

Robert-rehearsal-1-PR-site rehearsal van Robert Poortinga op de piano(la) uit 1910…

18 januari 2015: Lili Marleen (try out) – Inez Timmer

Een muzikale lezing verzorgd door Inez Timmer: “Lili Marleen – Eeuwfeest van een schuldig lied”. Boeiend, mooie beelden en prachtige liedjes. Dit liedje, gecomponeerd in WO I en dat razend populair werd in WO II heeft zonder meer de meest fabelachtige geschiedenis. Een uitverkocht theatertje genoot van de zeer veelzijdige Inez … en dat was alleen nog maar de try out!

Inez-Timmer-try-out-2-site zie clipje: http://youtu.be/Xc8_oMRHxpQ

 24 januari 2015: ‘Trektocht door Mongolië” – lezing Gerard Kroese

Een boeiende lezing van 2 uren over het prachtige, gastvrije land van de legendarische Genghis Kahn. Gerard organiseerde deze wandeltocht in 2008 voor een klein gezelschap voor het NKBV. Prachtige foto’s, boeiende informatie over taal, cultuur, historie en uiteraard de ruim 30 dagen durende wandeltocht zelf. Erg veel belangstelling, overwogen wordt dan ook om deze lezing voor een 2e keer te plannen, nog in dit seizoen!

how-to-draw-genghis-khan-genghis-khan_1_000000015331_5 Lezing-Gerard-Kroese-1--PR

 

1 februari 2015: “Van Berini tot Solex” – Marjolein Meijers, Walter Kuipers & Onno Kuipers

Voor de eerste keer streek dit geweldige trio neer @ It Heech, een optreden op de zondagmiddag tussen een oude Berini en Solex uit de jaren 50 in dit kleine uitverkochte theatertje. Geweldige sfeer, prachtige muziek en tussendoor hilarische en ontroerende momenten, door Marjolein aan elkaar gesproken. Een enthousiast publiek vroeg om meer, kreeg ook meer en daarom komen ze ook weer terug met het programma “Oud en Nieuw”, tzt …

Marjolein-Meijers-PR-site-1  Marjolein-Meijers-3-PR-site

 

6 februari 2015: CD-presentatie “Wad” door Yrisa

Op deze vrijdagavond veranderde dit theatertje in een ware soundscape van klanken, muziek en fraai licht: een klankreis over en door het Wad door Mariska de Vries en Kees van Velthooven. Deze cd is door dit duo gemaakt na hun medewerking aan het culturele openluchtproject “Reis naar Wad” (augustus/september 2014). Rustgevende muziek … een aanrader, deze CD! Na de pauze presenteerde dit duo zichzelf: Yrisa’s inspiratie en drijfveren werden uitvoerig toegelicht en muzikaal ondersteund op een groot aantal (curieuze) instrumenten.

Yrisa-2-pr-site  SONY DSC

 

21 februari 2015: “A lovely Norwegian winternight” met Douwe Kootstra

Het prachtige Noorwegen stond deze avond centraal in het theatertje: met sprookjes, trollen- en reisverhalen, muziek van Edvard Grieg (Piet Vessies & Oeds Wijnsma) en (foto)werk van vormgever Oane Hoekstra en ondergetekende… Alle ingrediënten voortreffelijk geserveerd door schrijver/meesterverteller Douwe Kootstra. Dit programma (‘En hyggelig Norsk vinterkveld’) komt terug op 12 december 2015!

Douwe-Kootstra-2-PR-site

22 maart 2015: eerste “Open Podium” @ It Heech

Op deze zondagmiddag veel muzikanten over de vloer, met optredens van oa Celtic Wind, Rayana, True Blue en Dets Laif. Sfeervolle muziek die eindigde met een eerste “It Heech – sessie” met verschillende muzikanten! Deze middag is tot stand gekomen door een eerste samenwerking tussen Jaap Feddema en dit theatertje.

True-Blue-PR-site ‘Open Podium” met o.a. True Blue: Janny Moed, Jaap Feddema en Joke Meerleveld

10 april 2015: ‘the return of Lili Marleen’

Na haar succesvolle try-out in januari van dit jaar met ‘Lili Marleen – eeuwfeest van een schuldig lied’ trad Inez Timmer opnieuw op @ It Heech met deze boeiende muzikale lezing. Een pracht van een verhaal over ‘de soundtrack van de 2e wereldoorlog”: een symbool voor hoop, troost, verlangen naar geliefden en … naar vrede. En wat een mooie uitvoering wederom.

Inez-Timmer-1-pr-site

 

12 april 2015: Mooi Wel!

Ook het kwartet “Mooi Wel!” uit Dokkum (e.o.) keerde terug naar het theatertje op de terp voor een romantische muzikale sessie. Dit zondagmiddag-matineeconcert viel wederom bij de toehoorders heel erg in goede aarde. Mooi Wel! kwam met een geheel nieuw liedjesprogramma op de proppen.

Mooi-Wel!-1-pr-site

Dank wederom aan Marijke, Klaas, Willem en Bertrand voor deze sfeervolle middag!

2 mei 2015: lezing WO II door S.M.A.M.F.

Op deze avond, vlak voor 4/5 mei 2015 gaven Douwe Drijver en Alexander Tuinhout (Tresoar/HCL/Verzetsmuseum – Leeuwarden) een zeer boeiende lezing voor een uitverkocht It Heech over de luchtoorlog boven Ferwerderadiel 1940-1945. Centraal stonden deze avond het oude vliegveld ‘Fliegerhorst’ (Leeuwarden), de vliegoefeningen boven het Noarderleech, de jonge Duitse vliegenier Georg Wilhem en enkele vliegtuigcrashes in deze gemeente. Na afloop werden er veel vragen gesteld door de toehoorders. Omdat de belangstelling voor deze lezing erg groot was wordt er in mei 2016 een 2e lezing gegeven door het Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. Er is nog genoeg te vertellen over deze bijzondere gebeurtenissen in Ferwerderadiel in die oorlogsjaren.

Douwe-Drijver-1-site   Lezing SMAMF 02052015 jpeg1

 

9 mei 2015: “In rêchpûde fol” met Adri de Boer 

De Friese singer-songwriter Adri de Boer gaf op deze avond voor een select publiek een prachtige optreden met een overzicht uit zijn liedjes-oeuvre. Het theatertje was nu ook echt ingericht als huiskamer. Publiek en muzikant vonden dit allebei een bijzondere, muzikale ervaring! Ook Adri komt later weer terug naar It Heech als zijn nieuwe muziekproject (op CD) klaar is.

Adri-de-Boer-3-pr adri-en-die-twa-pr

22 mei 2015: the Mudbirds

Op deze vrijdagavond streken de 2 Mudbirds uit Oudebildtzijl Alan Laws en René Tweehuizen neer in een sfeervol theatertje. Pure blues, helemaal akoestisch gebracht door 2 perfecte muzikanten. Veel aandacht voor oud en nieuw werk (de opvolger van de CD  ‘Slick Blues’ komt eraan), gespeeld voor een enthousiast publiek. Dank Alan en René: ‘it wie top op’e Fryske klaai!’

Mudbirds-1-site-PR  Mudbirds-credits-3

 

29 mei 2015: the Woodyband 

Het muzikale leven van protestzanger Woody Guthrie neergezet door de gelegenheidsformatie the Woodyband. En dat was een muzikaal feestje dus! Van kinderliedjes tot protestsongs, toegelicht met verhalen over en uit het leven van deze legendarische Amerikaanse folk-zanger. Geweldige muzikanten (Tseard Nauta, Piet Kok, Gerard Nijborg, Ad Bos en Jan Huitinga) en een perfecte sfeer wederom in dit huiskamertheatertje! Nog ff wachten op de CD die uitkomt …

Woodyband-1-site foto: © Johan Kok

13 juni 2015: Bennie Huisman

De afsluiter van het 2e seizoen van C&M @ It Heech: de Friese schrijver, verteller en zanger Bennie Huisman @ It Heech, wonderschoon …!

Bennie-Huisman-site-1

Gum Bob de Boer omgekeerd